Posted on

Hårhistoria – Hårmodet genom tiderna

Det går att snacka om hur håret har varit på folks huvudet sen Egyptens tid som ägde rum mellan 3000 till 200 år före kristus. Det är ganska spännande när man ser på håret genom tiderna och hur det har förändrats. Det vi tycker är normalt och snyggt nu, kommer säkert människorna om 200 år ha en helt annan uppfattning om. Det gäller nästan allt inom trender. Men hur har det sett ut då på alla hår genom tiderna? Jo, det började i Egypten som sagt, där man skulle ha ett hår som tjej, som gick ner till axlarna och nyckelbenen. Det skulle vara spikrakt, gärna tjockt och se ut som en så kallad pottfrisyr. Men har kunnat se detta på gamla statyer och gravmålningar, eftersom att detta var lång tid innan ens en likhet av kameran kom till.

Romarriket

Om vi sedan snabbspolar lite fram till 45 år före kristus, så kommer vi fram till romarriket. Dem hade tagit efter mycket av den grekiska kulturen, inte bara när det gällde hår utan även smink och kläder. I början av den tiden och den perioden i romarriket, så ansåg man att det inte var fint att ha allt för utstuderade frisyrer, för det kunde lätt förknippas med utlänningar och prostituerade. Romarna hade mycket peruker på den tiden, där det skulle vara lika långt hår som en page, och sedan fick det gärna vara lockar i topparna längst ner samt i luggen.

Renässansen

Som du kanske känner till så ägde renässansen rum år 1400-1500 efter kristus. I början på den perioden var hårmodet att man skulle ha långt och övertäckt när man hade gift sig. Då skulle det vara en mittbena med flätor eller tjocka hårkorvar som skulle vara ringlande runt huvudet. Det var inte förrän i mitten av perioden som det blev modernt med ett lockigt och krusigt hår. Givetvis skulle det vara med mittbena då också.

1920-talet

Är du tillräckligt gammal, eller har en förälder som har berättat, så kanske du har sett hur man såg ut på den tiden. Då klippte kvinnorna sig kort så att håret slutade strax ovanför örat. Skulle man var extra fin skulle man gärna ha ett band om håret. Det som var lite extra med den här tiden var att öronen fick äntligen synas efter att ha varit gömda under många årtal på grund av lockarna som har varit inne. På senare tid blev det populärare med bobb-liknande frisyrer som var lite längre och att man lockade det för att göra håret lite kortare. Dock så lockade man det på tvären och inte längden.

1970-talet

En tid som även kallas för hippiens tid. Där lät kvinnorna håret växa fritt och det var vanligast att man hade mittbena. Sedan lät man håret hänga fritt ner på ryggen. Männen gjorde åt liknande håll, lät sitt hår, skägg och polisonger växa ut. Det hela gjorde att många män och kvinnor såg ovårdade ut, vilket även var målet att man skulle se fri ut.

Privacy Policy